Numer 4/2013
Kup teraz
„Czy to frytownica?“ To chyba najdziwniejsze pytanie, z jakim dotychczas przyszło mi się skonfrontować à propos odpieniacza. I trzeba dodać, że zostało ono sformułowane całkiem na poważnie. Pytanie to zadała mi kobieta, która była całkowicie „zielona“ w kwestiach związanych z akwarystyką morską. Od tego czasu minęło wprawdzie już prawie dwadzieścia lat, ja jednak i dziś wciąż doskonale pamiętam, jak przez ułamek sekundy zmagałem się wówczas z pokusą, by potwierdzić, że faktycznie jest to coś do smażenia w głębokim tłuszczu. Mało tego, korciło mnie też, żeby wskazać przy tym na całkiem spore pokolce, które pływały niedaleko urządzenia. Powstrzymałem się jednak. Zachowałem rozsądek i wyjaśniłem tej pani, do czego służy i jak działa cała ta podejrzana aparatura. W każdym razie z perspektywy muszę obiektywnie przyznać, że przyglądając się pracy odpieniacza, pomiędzy nim a frytownicą wypełnioną kipiącym olejem rzeczywiście można się dopatrzyć pewnych podobieństw.
W zasadzie żadne inne urządzenie techniczne nie zrewolucjonizowało akwarystyki morskiej…
W numerze:
- 1 OD REDAKCJI
- 4 MAGAZYN
- 8 WYWIAD
- 14 RARYTASY
- 16 ODPIENIANIE
- 20 TYPY ODPIENIACZY
- 28 JAK FUNKCJONUJE ODPIENIANIE
- 38 DWUPRĘGIE BABKI”
- 42 KUBA – PODWODNY RAJ
- 48 USTONOGI ZEBRY
- 56 SEPIA BENDENSIS
- 62 PODŁOŻE – TU LEŻY PIES POGRZEBANY
- 64 PORTRET AKWARIUM
- 68 CZTERY ŚLICZNOTKI
- 72 KĄCIK HODOWCY – AEOLIDIELLA STEPHANIEAE/li>
- 75 NOWOŚCI RYNKOWE
- 76 AKWARYSTYKA MORSKA W TWOJEJ OKOLICY
- 80 GOBIODON POLITICUS